Irene Käosaar lahkus Eesti 200 ridadest

Integratsiooni sihtasutuse juht Irene Käosaar otsustas protestiks Eesti 200 hiljutise tegevuse vastu erakonnast välja astuda. FOTO: SANDER ILVEST/POSTIMEES

Vaenu õhutavad plakatid on tekitanud pahameelt ka erakonna Eesti 200 ridades. Integratsiooni Sihtastutuse juht Irene Käosaar lahkus neljapäeval erakonnast Eesti 200. Enim riivas teda erakonna kampaania hoolimatus ja väide, et 28 aastat pole midagi selles vallas tehtud. Irene Käosaare jaoks on lõimumine kogu tema töö.

Facebookis kommenteeris Irene Käosaar plakatite teemat alljärgnevalt: “Kuigi olen mitmetes erinevates intervjuudes oma seisukohta avaldanud, on minult ikka küsitud, et mis on minu seisukoht plakatite küsimuses. Saan aru, et teema on juba veidi tüütavakski saanud, aga tunnen justkui „võlga“. Lühidalt kokkuvõttes: minu arvates ei olnud see hea kampaania ja ma oleksin rõõmus, kui saaks aja tagasi pöörata ja selle olematuks teha. 
Esiteks, probleemi tuum, millele viidati, ei ole ühiskonnas seal, kuhu osutati. Meil on segregatsioon ühiskonnas olemas, aga see ei ole ammu enam üksteist sildistav ja eemaletõukav. Ka integratsiooni monitooring näitab, et noored on palju rohkem koos, valdavad eesti keelt järjest paremini ja peavad üldjuhul Eestit oma kodumaaks – seega väita, et 28 aastat pole midagi tehtud, ega pole midagi muutunud, on minu arvates ebaõiglane ja silmakirjalik. 
Pigem on küsimus selles kuidas ühiskondlikud kokkulepped, milleni on juba jõutud (ja seegi on suur samm edasi), ellu viia – hariduskorraldus on selles reas kõige tähtsam küsimus, sellega nõustun. Mida ma aga ei näinud selles kampaanias, olid selged lahendusettepanekud, kuidas jõuda sinna, kuhu tahame jõuda. Saan aru, et kampaania eesmärk oli nendest lahendustest rääkima hakata, aga enamus inimestest, kes puudutatud said, ei tea sest enam midagi.
Mis mind aga kõige enam riivas oli läbimõtlematus inimestele haigettegemise osas – on ühiskondlikke teemasid, millega ei saa üksteist loopida, sest visatud lumepalli sisse võib olla peidetud telliskivi ja vigastus saab olema suur ja lihtsalt vabandamisega korvamatu. Nii juhtus ka seekord.. seega, kahjuks, näen, et selles kampaanias puudus ühiskondlik ja isiklik empaatia ja see tegi mulle kõige enam haiget.”

Kolmapäeval ERR-ile antud intervjuus, milles oli juttu Eesti 200 provokatiivsest plakatiakstioonist, ütles Käosaar, et ei ole enda edasisi samme veel otsustanud.

“Ma olen segaduses. Ma ei ole otsustanud neid samme veel. Ma arvan, et ühtegi suppi ei sööda nii kuumalt, kui seda keedetakse. Katsume nüüd kõik maha rahuneda ja tavaellu tagasi pöörduda,” ütles Käosaar.

“Seda, et ma ei kandideeri (riigikogu valimistel – toim.) olen ma kogu aeg öelnud ja see kindlasti ei muutu. Ma nüüd natuke rahuneks. Ma olen nendel päevadel rohkem mõelnud sisu teema üle, mitte selle poliitilise teema üle,” lisas ta kolmapäeval.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga