Seeder ja Reinsalu Euroopa Komisjoni 750 miljardi plaanist: Eesti ei saa otsustamisega kiirustada

Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder.

Euroopa Komisjon tahab majanduse taaskäivitamiseks laenata 750 miljardit eurot, millest 500 miljardit antakse riikidele toetustena ja 250 miljardit laenudena. Ühisel laenul põhinev fond täiendab Euroopa Liidu järgmise seitsme aasta 1,1 triljoni euro suurust eelarvet, vahendab “Aktuaalne kaamera”.

Suurem osa rahast läheks majanduse taaskäivitamisse ning on mõeldud investeeringuteks eelkõige rohe- ja digipöördesse ning majanduse vastupanuvõime suurendamiseks. Eesti saaks lisandunud rahast toetustena 1,85 miljardit eurot ja võimalike laenudena 1,44 miljardit eurot.

Isamaa esimehe Helir-Valdor Seederi tõnul tuleb nii suure algatuse puhul vaadata tervikpilti. „Peame lähtuma oma huvidest, nägema loomulikult suurt tervikut, sest Eesti ei ole üksik isoleeritud saar Euroopas, vaid me oleme üks tervik. Meie majandus sõltub väga palju Euroopa üldisest majandusest ja meie naabritest,” ütles Isamaa esimehe Helir-Valdor Seeder.

Seederi sõnul on kõige olulisemad detailid, mis alustel ja kuidas raha jaotatakse ning kiireloomulist otsust siin langetada ei saa. Eriti kui arvestada, et Euroopa Komisjonipoolses ettepanekus on mainitud ka võimalust üleeuroopaliste maksude kehtestamiseks.

Välisminister Urmas Reinsalu ütles valitsuse pressikonverentsil, et Euroopa Komisjoni ühisfondi loomise ettepanek midagi, mille pinnalt võib edasi töötada. Samas on ettepanekus tema hinnangul murettekuitavaid tahke.

“Algdokumendid on märkimisväärselt ebaselged. Ma lugesin neid Euroopa Komisjoni kodulehelt, nad koosnevad väga palju poliitilistest paroolidest, mõistetest. Selleks, et aru saada, mis juhtuma hakkab, tuleb väga sügavalt teha tööd.“ Reinsalu märkis, et kui see toob kaasa institutsioonilisi tsentraliseerivaid arenguid, siis seda ta ei toeta.

Välisministri hinnangul on peamine küsimus see, kes, millal ja millest fondi kinni maksab. Reinsalu sõnas, et arutas kolmapäeval seda teemat ka Kadri Simsoniga ning jõudis järeldusele, et selles perspektiivis on mitmeid murettekitavaid tahke. “Mis ei tähenda, et see ei ole ettepanek, mille pinnalt ei või töötada,” lisas ta.

Peaminister Jüri Ratas on Euroopa Komisjoni ettepanekule juba toetust avaldanud.

Kommentaarid artiklile “Seeder ja Reinsalu Euroopa Komisjoni 750 miljardi plaanist: Eesti ei saa otsustamisega kiirustada

  • 28. mai 2020 kell 11:20
    Permalink

    Millisest rohepöördest teiste raha kokkukrahmavad euro-bolsevikud räägivad kui samal ajal hävitavad nad ise süüdimatult Eesti rohelist looduslikku elukeskkonda metsamassiive maha raiudes ja välismaale müües ?

    Vasta

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga