Kas SDE ja Keskerakond tegelikult toetavad eestikeelset kooli nagu väidab Indrek Saar?

Kuigi sotsist kultuuriminister Indrek Saar kinnitas riigikogu infotunnis, et kõik koalitsioonierakonnad toetavad eestikeelse kooli mudelit, siis tema oma erakonnakaaslane Jaak Allik kaitseb jätkuvalt venekeelseid koole. Sama teeb ka Keskerakonna juhtpoliitikud Mihhail Kõlvart ja Jana Toom. Pildil Jaak Allik. MARKO SAARM/SAKALA

Kultuuriminister Indrek Saar kinnitas kolmapäeval riigikogu infotunnis, et tema arvates toetavad kõik kolm koalitsioonierakonda põhimõtet, et Eesti kool on eestikeelne. Samal ajal Keskerakonna juhtkonda kuuluvad Mihhail Kõlvart ja Jana Toom on jätkuvalt seisukohal, et Eestis peavad jätkama tegevust venekeelsed koolid ja lasteaiad. Vene koole kaitsevad ka mitmed SDE liikmed, näiteks Jaak Allik.

“See, et Eestis on ühtne ja koosõppiv koolisüsteem, see on minu arust lai poliitiline konsensus ja mina olen aru saanud, et kõik täna valitsuses esindatud erakonnad seda põhimõtet igati toetavad,” ütles Saar kolmapäeval riigikogu infotunnis.

Saar viitas sügisel Riigikogus läbi viidud debatile haridusküsimustes ja laiale konsensusele selles suunas, et Eesti kool on eestikeelne. Ta viitas tõsiasjale, et loomulikult jäävad tõenäoliselt ka tulevikus mingid erandid, nii nagu tänagi on võimalik Eestis õppida ka inglise, prantsuse, saksa keeles, nii on ilmselt ka tulevikus. 

Minister lisas, et eestikeelset kooli ei toetata mitte ainult sõnades, vaid selle jaoks tehakse ka praktikas tööd. Näiteks on haridusministeerium käivitanud programmi “Professionaalne eesti keele õpetaja igasse vene õppekeelega lasteaiarühma”, et kõigil lastel oleksid alushariduses võrdsed keelevõimalused. Uuel õppeaastal saab näiteks 150 Ida-Virumaa lasteaia- ja üldhariduskooli õpetajat tasuta B2 ja C1 taseme eesti keele koolitust, et sooritada ka nõutav tasemeeksam.

Minister viitas asjaolule, et kui me räägime eestikeelsest koolist, siis me ei saa vaadata ainult nende otsuste suunas, mida tehakse riigi tasandil. “Väga paljud nendest otsustest sõltuvad kohaliku kogukonna ja kohalike omavalitsuste otsusest,” toonitas Saar. Ta nentis, et järelikult kohalikud olud on mõnevõrra erinevad ja neid kaalutlusi, miks ja mis hetkel suudetakse üle minna selgelt eestikeelsele koolile, on erinevaid. “Ja nendega me peame ilmselt arvestama ka tulevikus,” ütles Saar.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga