Isamaa Naiskogu IREN avalik pöördumine EKRE endise juhi Mart Helme jõhkrate sõnade tühistamiseks

Rahvastikuminister Riina Solman ja aasta IREN 2019, Ulla Preeden, Isamaa Naiskogu kokkusaamisel 14.12.2019. FOTO: Eesti Uudised

Isamaa Naiskogu IREN avalik pöördumine EKRE endise juhi Mart Helme jõhkrate sõnade tühistamiseks

EKRE naised, pange Mart Helmele aru pähe!

Eile rääkis EKRE endine erakonna juht Mart Helme riigikogu kõnepuldist muuhulgas: „Ukrainast tassitakse meile sisse nakkushaigusi, mille kohta me oleme arvanud, et neid Eestis enam ei saa kunagi olla“. Ja lisas: „Need naised, noored naised, me ei tea, mida nad siin tegema hakkavad. Võib-olla sajad tuhanded naised nendest hakkavad prostitutsiooniga tegelema. Kes võtab mürki ja ütleb, et see nii ei lähe?“

Mart Helme sõnavõtt oli tegelikkuses veelgi pikantsem. Isamaa naiskogu hinnangul ei kannata selline kõne mingisugust kriitikat, need sõnad tuleb tagasi võtta ja vabandada avalikult Eestisse saabunud sõjapõgenikest naiste ja laste ees. Abitute naiste tuleviku võrdsustamisel enesemüümisega, tegelikkuses inimkaubandusega ja ühiskonna hirmutamisel neid nakkushaiguste maaletoojateks nimetamisega, on ületatud igasugune sõnaline taluvuspiir ja kaotatud inimväärikus.

Me vaatasime kõrvalt, kui EKRE erakonna juht toona nimetas Soome peaministri Sanna Marini kokku pandud valitsust “huulepulga valitsuseks” ja leidsime, olgu peale, huulepulk kuulubki naise juurde. Loodu kaunistamine ei ole häbiasi ja naised valitsuses on uhkuseasi. Me kuulasime pealt, kuidas Mart Helme nimetas Soome peaministrit Sanna Marini “müüjatüdrukuks” ning pidasime kohatuks pisendamist kunagise ausa ameti tõttu. Kõik ametid on head ja vajalikud, vaid tööd saab teha väärikalt või vääritult. Me väljendasime tookord sotsiaalmeedias oma teisitimõtlemist, avalikustades, kuidas me ise oma tööelu alustasime: koristajana, kõplajana peedipõllul või maasikakorjajana Soomes.

Kuid me ei vaata enam pealt seda, kui alandatakse süütuid kannatavaid sõjapõgenikke otse riigikogu saalis kõnepuldist! Sõjapõgenikud on jõudnud Eestisse pärast vintsutusi, paljud neist on kaotanud vaevaga üles ehitatud kodu ja töö, paljud on kaotanud lähedased inimesed. Nad on on tulnud meie sõbralikul kutsel turvapaika otsima oma lastele sõjakoleduste eest, nad on ärevuses. Me ei luba neid pisendada, halvustada ega alandada kellegi poliitilise pokkerimängu huvides.

Eile avaldasid Eesti naised meelt Vene saatkonna ees ja me kõik oleme seal mõttes koos nendega ega häbene ka katmata verist jalgevahet barbarite tegude esile toomiseks! Mis tegusid peaksid Eesti naised veel tegema, et ka Mart Helme aru saaks – need öeldud laused ei olnud enam küünilised, vaid täielikult üle piiri. Me kahtleme sügavalt, kas EKRE enda liikmed soovivad selliseid sõnu oma liidritelt kuulda, isegi, kui erakonna doktriin tema juhtide peades on ühiskonna ühtsust oma valijate nimel kõikuma lüüa. Me loodame siiralt, et ERKE naised, kes öeldut kuulsid ja lugesid, panevad siinkohal Mart Helmele aru pähe ja juhivad ta lendu lastud sõnu tagasi kutsuma!

Meil on häbi kaitsetute sõjapõgenike ees sellise avaliku vaenu õhutamise pärast. Jutt, et sõjapõgenikud teevad eesti inimesed paljaks ja võtavad ära töökohad, kannavad nakkushaigusi ja tegelevad prostitutsiooniga, täidab ainult Putini huve, kel on hea meel, kui meie ühiskond lõheneb ja tekivad tülid, mida tema saab oma barbaarse käekirjaga korda tulla panema. Ilmselt võibki meie ühiskonnas leiduda perverte, kes kaitsetuid inimesi ära kasutavad, kuid me loodame siinkohal oma tublide korrakaitseasutuste abile.

Sõnad teevad vahel veel rohkem haiget, kui need tabavad nõrgemaid, kes ennast ise kaitsta ei saa. Ukraina sõjapõgenikel ei ole mitte millegagi ennast jõhkruse eest kaitsta, kui meie, teised nende eest välja ei astu. Isamaa naiste soov ja palve on: pangem koos Mart Helmele aru pähe!

 

Isamaa naiskogu ja juhatuse nimel:

Riina Solman
Ela Tomson
Marja-Liisa Veiser
Katrin Heele Anderson
Lea Nilson
Ulla Preeden
Ingrid Mühling
Helen Hääl
Gerli Lehe
Merike Värik
Anne Eenpalu
Iivi Žajedova
Evelin Sennett

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga