Korduvalt kriminaalkorras karistatud ei peaks saama Eesti kodakondsust

Helir-Valdor Seeder Riigikogu istungil. Foto: Erik Peinar / Riigikogu kantselei

Teisipäevase Riigikogu istungi algul andis Isamaa fraktsiooni esimees Helir-Valdor Seeder üle seaduseelnõu, mis välistab Eesti kodakondsuse andmise korduvalt kriminaalkorras karistatud isikutele.

„Kodakondsuse andmise võimalus korduvalt kriminaalkorras karistatud inimestele, kelle karistus on kustunud, tuli Eesti seadusandlusesse 2006. aastal. Valitsus peab praegu iga sellist otsust kaaluma eraldi – ja see on alati olnud valitsuse otsustuspädevus. Viimases Isamaa osalusega valitsuses ei andnud me kodakondsust ühelegi korduvalt karistatud kriminaalile,“ sõnas Seeder.

Ta lisas: „Hiljutine ringkonnakohtu otsus, mis sunnib valitsust varguste ja narkokuritegude eest karistatud isikule kodakondsusest andmisest keeldumise otsust ümber vaatama, muudab selle pädevuse olemust põhimõtteliselt, mistõttu tuleb seadust muuta.“

Isamaa eelnõu tühistab Kodakondsuse seaduse paragrahvi 21 lõike 11, mis annab valitsusele võimaluse anda erandkorras kodakondsus isikutele, keda on kriminaalkorras korduvalt karistatud tahtlike kuritegude eest ja kelle karistatus on kustunud, võttes arvesse kuriteo toimepanemise asjaolusid ning süüdlase isikut.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga