Riigikogu toetusrühm: Valgevene transiit on häbiplekk Eestile

Riigikogu Isamaa fraktsiooni liige Mihhail Lotman. Foto: Erik Peinar, Riigikogu

Riigikogu Valgevene demokraatia toetusrühm leiab avalduses, et Valgevene transiit on häbiplekk Eesti riigi mainele ja ka julgeolekurisk. Avalduses kutsutakse üles lõpetama Lukašenka nuumamine. Eesti Uudised avaldavad teksti täies mahus.

Sõnades ajab Eesti aatelist välispoliitikat. Teod näitavad aga sootuks midagi muud. Me kortsutame kulmu diktaatorite suunas, kuid arendame nendega mõlemale poolele kasulikku äri. See käib ennekõike Hiina, kuid ka väiksemate autoritaarsete režiimide kohta. Kuid isegi sellel taustal paistavad silma ärisuhted Valgevenega.

Lukašenka režiim vaenab omaenda IT-sektorit, kuid meelitab välismaist ennekõike madalate maksudega. Mitmed Eesti IT-sektori esindajad on selle söödu alla neelanud. Eriti skandaalne on aga olukord Valgevene transiidiga. Ehkki sõnades seisab Eesti valitsus karmide sanktsioonide eest, kasvas Valgevene transiit läbi Eesti 2021. aastal enam kui kaks korda. See avalik saladus tuli nüüd käsitlusele Financial Timesi veergudel (03.01.2022) ning ilmus ka Postimehes. FT artikkel lõpeb nii: Balti riigid „ei tohiks raisata oma väärtuslikku poliitilist kapitali ja Washingtonis kogutud usaldusväärsust mõnesaja miljoni euro nimel, mida nende ettevõtted igal aastal Valgevene suunal edasi tegutsedes teeniksid.“

Valgevene transiit on mitte üksnes häbiplekk Eesti riigi mainele, vaid ka julgeolekurisk.  Leninile on omistatud ütlus, et hea marginaali korral müüb kapitalist maha ka nööri, millega ta üles puuakse. Majanduslikud ja muud pragmaatilised põhjused ei kaalu üle seda kahju, mille toob endaga kaasa Lukašenka nuumamine.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga