Seeder Ratasele ja Keskerakonnale: lõpetage inimeste lollitamine

Helir-Valdor Seeder ja Jüri Ratas. FOTO: Eero Vabamägi, Postimees

Keskerakonna esimees Jüri Ratas ütles ERRile Yana Toomi vene kooli teemalisi arvamusavaldusi kommenteerides, et Keskerakond peab oluliseks eesti keele oskajate arvu suurendamist, säilitades samas perekondadele võimaluse valida lastele sobiv õppekeel. Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder nimetas seda valimiseelseks populistlikuks katseks venekeelse elanikkonna häälte püüdmisel.

Teisipäevases Eesti Päevalehes kirjutas keskerakondlane Yana Toom, et eestikeelsele hariduse üleminekul on kõik vene kogukonna vastase psüühilise vägivalla tunnused. Täna avaldas Toomile toetust Keskerakonna esimees Jüri Ratas väites, et lapsevanematele peab jääma võimalus valida lastele sobiv õppekeel.

Isamaa esimees Helir-Valdor Seederi sõnul mõjub Jüri Ratase toetus venekeelse hariduse põlistamisele, mida propageerib Yana Toom,  pehmelt öeldes ootamatult.

“Õigust valida oma lapsele “sobiv õppekeel” ei eksisteeri kuskil maailmas. Võib-olla leidub Eestiski perekondi, kelle lapsele oleks kõige sobivam näiteks suahiili keel. Õppekeele riiklikes ja omavalitsusele kuuluvates koolides otsustab ikkagi koolipidaja, lähtudes seadusest ja riiklikust keele- ja hariduspoliitikast, mitte lapsevanemad.

Eesti riik peab kiiremas korras tänasest kakskeelsest koolisüsteemist jagu saama ja minema haridussüsteemi kõigis astmetes üle eestikeelsele õppele. Siin ei tohi olla kahetimõistmist, ega inimeste lollitamist. Pikaajaline eesmärk peab olema, et Eestis töötavad koolid eesti keeles ja jutul lõpp.

Samal ajal tuleb kaitsta eesti keeles õppivaid õpilasi. Praktika näitab, et kui koolid otsekohe ühendada ja eestikeelseks kuulutada, ei ole mitmel pool tulemuseks mitte eesti kool, vaid eesti kooli venestamine. Seetõttu tuleb nimetatud eesmärgi poole liikuda mõistliku tempoga, suurendades järk-järgult eestikeelse õppe mahtu vene koolides.

Ühtlasi tuleb jälgida, et see õpe oleks heal tasemel ja heas eesti keeles, mitte puru silmaajamine mingi linnukese nimel. Isamaa pooldab selliseid lahendusi, mis on mõistlikud ja tagavad tulemuse, mitte selliseid, mis on kiired, efektsed ja valed või kannavad valimiseelset populistlikku eesmärki venekeelse elanikkonna häälte püüdmisel.”

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga