Põhiseaduskomisjon mõistis hukka Eesti iseseisvuse vastased muudatusettepanekud

FOTO: Riigikogu kantselei

Riigikogu põhiseaduskomisjon arutas tänasel erakorralisel istungil Riigikogu otsuse eelnõule 288 OE esitatud muudatusettepanekuid. Komisjon võttis vastu avalduse, milles mõistab hukka Eesti Venemaa koosseisu viimist ja Saaremaa loovutamist Lätile puudutavad muudatusettepanekud.

Avalduses öeldakse: „Riigikogu liikmed peavad oma töös lähtuma Riigikogu liikme ametivandest ja põhiseadusest. Põhiseaduse § 2 sätestab, et Eesti riigi maa-ala, territoriaalveed ja õhuruum on lahutamatu ja jagamatu tervik.

Riigikogu liikmete muudatusettepanekud, mis puudutavad Eesti Venemaa koosseisu viimist ja Saaremaa loovutamist Lätile ei ole kooskõlas Riigikogu liikme ametivande ega parlamendiliikme hea tavaga ning kahjustavad Eesti rahvusvahelist mainet.

Kutsume üles neid esitanud saadikuid nimetatud ettepanekute eest vabandama. Mõistame sellise tegevuse põhiseaduskomisjoni poolt hukka.“

Avaldust toetasid Anti PoolametsHeiki HepnerMartin RepinskiMarko Šorin (Andrei Korobeiniku asendusliige)Tõnis Mölder (Maria Jufereva-Skuratovski asendusliige) ja Kalle Grünthal.

Riigikogu liikmed Urmas KruuseAnts Laaneots ja Jüri Jaanson võtsid oma muudatusettepaneku tagasi pärast välisminister Urmas Reinsalu ja peaminister Jüri Ratase hukkamõistu.  Küsimus “Kas Eesti Vabariigis oleks parem elada, kui Eesti Vabariik kuuluks Venemaa koosseisu?” pälvis palju tähelepanu ka meedias.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga