Kui pealinnas on koroonaviirusest tingitud piirangute tõttu uksed sulgenud mitmed restoranid ja kohvikud, siis Eestimaa kagunurgas on olukord nõksu vastupidine. Uusi kohti tekib juurde, ent neist erilisim on ilmselgelt Missos, Läti ja Venemaa piiri läheduses asuv Andri-Peedo talu kohvik/restoran, mis alustas tegevust möödunud aasta lõpus ega saa külastajatepuuduse üle kurta.
„Looduses peab ju tasakaal olema. Kui kusagil midagi kinni pannakse, peavad teises kohas uksed avanema. Ega Tallinnas sellist söögikohta pole, kus toit tuleb lauale samas talus toodetud toorainest. Mõtleme esiti magusalt. Hõrku brüleekreemi saavad külastajad nautida tänu kohvikuga ühe katuse all asuva kitsefarmile. Kui on praad või burks, siis see on kindlasti kitselihast. Kui salat, siis on selles kitsepiimast valminud juust,“ pole nüüdseks Põhja-Euroopa moodsaima kitsefarmi staatuse saavutanud Andri-Peedo talu rajaja Ain Pajo (Isamaa) selgitustega kitsi.
Tänase Rõuge valla maadel asuvas Andri-Peedo talus, mille Ain abikaasa Rutt Pajoga 1990. aastate teises pooles ostsid ja millest on saanud, pange tähele, ekspärnakate päriskodu, peetakse tüüringi tõugu kitsi. Nüüd veavad talu eest Aini tütar Linda ja väimees Kermo. Hakatuseks võttis Pajode pere leivale mõned kitsed, et saada selgust, mis elukad nad on. Ja need elukad võitsid talurahva südamed. Järgnesid rehkendused, käigud Saksamaale jne. Peagi ehitas pere oma jõududega, ühtegi firmat kaasamata, üles veel ühe lauda, kus oli kohti 50 kitsele. See osutus koolirahaks ja aluseks äritegemisele. Nüüd elab aga farmis juba üle 300 looma, kuid laienemist arvestades on seal kohti 500. Loogilise jätkuna valmis ka meierei, kus juustutegemist õpiti tuntud Itaalia juustumeistri juhendamisel.
Kui algselt müüdi Andri-Peedo talus valminud juustu pigem kaugemale, sest ümbruskonnas tarbijaid esiti polnud, siis nüüdseks on olukord muutunud. Toodeteportfell sisaldab valimikku kitsepiimast kõige eriilmelisemate juustude, maiuste ja ihuhooldusvahenditeni.
Kaasaegset farmi rajades arvestati söögikoha avamisega
Tark on see, kes mõtleb ajas ette. Kitsefarmi laiendama hakates arvestati Andri-Peedo talus eos ette kohviku/restorani avamisega. Kunas ruumid olid selleks kavandatud, siis jäigi möödunud aasta lõpus kavatsuste teokstegemiseni vaid üks samm. Selleks oli vaja vaid pisut investeeringuid köögitehnikasse, leida hea kokk, kes peab pingele vastu ning valmistab tellitava toidu otse külaliste silme all. Pole just ilmkerge ülesanne, kuid samas ka mitte võimatu.
„Sa suutsid mulle järjekordselt pettumuse valmistada,“ lajatas Ain, lõpetades talukohvikus magustoiduna pakutud karamelliseeritud õunamaiuse nautimise. „Tahan vahel midagi ette heita, nuriseda ja õiendada, aga see pole võimalik. Järjekordselt täiuslik. Pole midagi teha. Kui kokk on hea ja tooraine on hea, siis tulemus on kõiki maitsemeeli kõnetav söömisnauding.“
Aini sõnu kinnitavad sissekanded talukohviku/restorani külalisteraamatus. Korduvad kliendid Tallinnast, Tartust, Pärnust, Põlvast ja mujalt Eestist kirjutavad, et just sellise ülesehitusega talukohvik, kus kogu tooraine, alates kitsepiimast ja lõpetades ümberkaudsete põllumeeste kasvatatud juurikate ja muu kraamiga, on oluline.
„Ju siin siis ikka mingi võlu on. Lisaks heale söögile ja keskkonnale. Kui linnas ei taha endale mingit katku külge saada, siis meil on elamine ja olemine väike ning kontrollitult rahulik,“ sedastab Ain Pajo.
Avame siis kaardid. Andri-Peedo restos toimetab Ursel Nõlvik, keda on varem nähtud Fellini, Cru, Joyce’i ja Fii restoranide köökides.
Kitsele saab pai teha
Jah, Eestimaal pole just palju selliseid söögikohti, kus tooraine peategelastele saab pai teha. Just sellised ongi Rõuge vallas asuvad Andri-Peedo ja Nopri talu (Tiit Niilo). Aga Rõuge vallas saab head äraolemist nautida ka Metsavenna talus (Meelis Mõttus) ning leili visata saunavana Jaak Pächteri juures. Kas üllatus või mitte, aga kõik need tegusad mehed on Isamaa erakonna piirkondlikud vedurid.
Jätkates juttu Andri-Peedo talust, siis on iga külastaja valik, kas ta soovib peategelastest kitsedega tutvust teha enne või pärast söömaaega. „Sellegi võimaluse oleme loonud. Korraldame juhendaja eestvedamisel ringkäike farmis, mille käigus saab kitsedele pai teha ning ühtlasi täiusliku ülevaate meie tootmisest alates söödamajandusest lüpsiplatsini. See ongi see võlu – näha kogu protsessi kitsede söötmisest, nende piimast, mida kohvile lisada ning millest valmivad erimaitselised juustud. See on meie maailm, mida avatult pakume,“ kutsub talu rajaja Ain Pajo avastama Missos tegutsevat Põhja-Euroopa moodsaimat kitsefarmi.
Järgmine nädal on omaette imeline. 24. veebruaril tähistame Eesti Vabariigi 103. aastapäeva ning algab ka koolivaheaeg. Andri-Peedo talus on avastamist nii lastele kui lastevanematele ning sel puhul on talu 24.-28. veebruarini avatud kell 12-20. 24. veebruaril üllatab Andri-Peedo talu kõiki kohviku külastajaid koogiga, kuid suure nõudluse tõttu palub talupere laud ette broneerida.