Terviseamet ja PPA hoiatavad pettuste eest

Kuidas ära tunda kelmi? Allikas: PPA

Terviseamet hoiatab, et ameti nimel tehakse telefoni teel libapakkumisi, mille sisuks on tasuline sõeluuring. Terviseamet ei müü kunagi midagi telefoni teel ja soovitab vastavasisulised kõned jätta tähelepanuta.

Terviseametini jõudis info murelikult inimeselt, kes sai kõne, milles esitleti end Terviseametina ja pakuti 37 eurot maksvat sõeluuringu testi, mis saadetakse soovijale koju. Tegemist on pettusega, millega terviseamet seotud ei ole. „Terviseamet ei tee kunagi telefoni teel ühtegi pakkumist ja seega tasub vastavasisulisi kõnesid ignoreerida,“ selgitab Terviseameti põhja regiooni nõunik Mihkel Näks.

Närviline aeg on väga soodne petturitele, kes kasutavad ära inimeste muret nii enda kui ka oma lähedaste tervise pärast. Seega tasub praegu igasugustesse pakkumistesse suhtuda kriitiliselt.

Ühtlasi tuletab Terviseamet meelde, et praegu ei ole olemas ühegi usaldusväärset kodust testi COVID-19 tuvastamiseks. Eestis on viirushaiguse COVID-19 tuvastamise võimekus terviseameti, Tartu Ülikooli kliinikumi, Synlabi, Põhja-Eesti regionaalhaigla, Ida-Viru keskhaigla, Lääne-Tallinna Keskhaigla, Ida-Tallinna Keskhaigla, Pärnu haigla ja Kuressaare haigla laborites.

Vanad skeemid pole kadunud

Ehkki eriolukorra kehtestamisest alates on kelmusi eelmise aasta sama perioodiga võrreldes registreeritud poole võrra vähem ning suur osa inimestest oskab pettused ära tunda, pole Politsei ja Piirivalveameti (PPA) andmeil vanad skeemid kuskile kadunud.

Hiljuti sai politsei teate 54-aastaselt Õismäe elanikult, kellele pakuti märtsi lõpus telefoni teel igakuist kasumit tagavat investeerimisvõimalust väärtpaberiturgudel. Kelmid said AnyDesk programmi vahendusel ligipääsu kannatanu arvutisse ja pangakontole, mille kaudu tehti ülekandeid väidetavale kauplemisplatvormile 3400 euro eest ning võeti lisaks 3000 euro eest laenu.

PPA tuletab meelde, et kui miski tundub liiga hea, et tõsi olla, siis see suure tõenäosusega ei olegi tõsi.

Ole tähelepanelik ja ettevaatlik:

* Ära anna oma isikuandmeid või krediitkaardi andmeid võõrale helistajale.
* Uuri helistaja või ettevõtte tausta.
* Vaata arvustusi internetipoe kodulehel, enne kui midagi ostad.
* Veendu, et kiri või kõne tuli usaldusväärselt allikalt.
* Kui oled sattunud kelmuse ohvriks, anna sellest politseile teada.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga