Reinsalu: roolijoodikuid ei tohi nunnutada, nende karistusi tuleb karmistada

Urmas Reinsalu. Foto: Mihkel Maripuu/Eesti Meedia

Saaremaal Risti-Virtsu-Kuivastu-Kuressaare maanteel juhtunud raskele liiklusõnnetusele, kus hukkus kaks naist ja väikelaps, reageeris endine Justiitsminister Urmas Reinsalu, kelle sõnul pole praegused karistused roolijoodikutele piisavad.

Kohutava Saaremaal toimunud kuriteo valguses niipalju, et mina ei usu kopika eestki korduvate teistele inimestele ohtlike kurjategijate, sealhulgas sariroolijoodikute nunnutamisse. Nad peavad saama karistuse, mis on ühiskonna kättemaks, ohutustab nad pikemaks ajaks vanglas ning hirmutab teisi retsidiivseid kurjategijaid.

Lisaks on vangla tõhus koht sõltlaste mõjutamiseks, sest lihtsalt sõltuvusained pole vanglas kättesaadavad. Justiitsministrina esitasin Riigikogule arutamiseks seaduseelnõu korduvate roolijoodikute karmimaks karistamiseks, mis nägi ette selle, et tingimisi karistusi ei saaks neile mõista ning võrdsustas autoroolis purjuspäi inimese surma põhjustamise tapmise eest ette nähtud karistusega. Otsekohe algas “inimõiguslaste” kisa kui julmad need karistused on ja kuidas ma sekkun kohtuvõimu tegevusse.

Häälekalt, minu meelest nii moraalselt kui juriidiliselt küsitavalt platvormilt kaitses korduvate kriminaalsete roolijoodikute õigusi nii osa poliitikuid kui juriste. Riigikogu kukutas mu esitatud eelnõu hääletusel läbi. Lõpuks võeti see siiski vastu, kuid oluliselt lahjendatumal kujul. Loodan, et nüüd võetakse uuesti lauale varasemalt prügikasti visatud ettepanekud. Samamoodi hääletas eelmine Riigikogu maha ettepanekud seada politsei eest põgenejate ja mittekriminaalses joobes roolijoodikute trahvid sõltuvusse sissetulekutest.

Toona ei rõhunud roolijoodikute kaitsjad sel korral mitte inimõigustele, vaid sellele, et ka väiksema sissetulekuga roolijoodikute ja politseinike eest põgenejate õigusi tuleb kaitsta ehk siis need süüteod peaksid olema neile taskukohased! Kokkuvõtteks, me saame kaitsta oma vara paremate lukkudega, hoiduda tänaval pimedatest urgastest, kuid liikluses oleme roolis istuva mõrtsuka ees kõik täiesti kaitsetud. Seetõttu peab ühiskond jäigalt ja resoluutselt suruma korduvad ja kaasinimestele ohtlikud kurjategijad, nagu tapjad ja vägistajad, aga ka retsidiivsed roolijoodikud, seaduse tahte alla.

Kriminaalpoliitiline võltshumanism ja liberaalitsev hoiak korduvate ohtlike kurjategijate ees reedab varasemate ohvrite kannatused ja muudab kaitsetumaks kõik ausad ja seadusekuulekad inimesed tulevikus!

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga