Jaan Männik ei tahtnud enam vastata küsimustele, "kas ta on rassist?" ja loobus EKRE ridades kandideerimisest. FOTO: SCANPIX/TAIRO LUTTER/POSTIMEES

Topeltkodakondsust kritiseerinud Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ei näe probleemi, et nende ridades kevadel riigikokku kandideerival Eesti Panga nõukogu endisel esimehel Jaan Männikul on lisaks Eesti kodakondsusele ka Rootsi kodakondsus. Loe pikemalt ERRist.

Veel 2016. aastal esitas EKRE fraktsioon riigikogu juhatusele taotluse, et Reformierakonda kuuluvad topeltkodakondsusega riigikogu liikmed Imre Sooäär ja Valdo Randpere peavad parlamendist lahkuma.

“Ühe kodakondsuse toetamine lähtub ka meie programmilistest seisukohtadest ja erakonna alusdokumentides sätestatust. Põhiseadusega ettenähtud rahvusriigi kestmine ei ole võimalik, kui me muudame kodakondsuse sisulist väärtust mitteomavaks, odavaks kaubaks,” teatas EKRE aastal 2016.

Varasemalt IRLi kuulunud ja pärast erakonnast lahkumist Sotsiaaldemokraatidega liitumist kaalunud Jaan Männik teatas 4. augustil, et kandideerib kevadel riigikokku EKRE ridades.

Kommentaarid artiklile “EKRE on sunnitud oma sõnu sööma

  • 7. aug. 2018 kell 14:43
    Permalink

    Võiks siiski kogu artikli ära tuua. Mingit vastolu ega sõnade söömist pole.

    “Väliseestlastel polnud kodakondsuse puhul valikut, nad olid sunnitud teise riigi kodakondsuse võtma,” ütles ERR-ile EKRE riigikogu fraktsiooni esimees Henn Põlluaas. “Olen sõdinud selle vastu, kui nüüd võetakse topeltkodakondsus ehk siis nii Eesti kui Vene Föderatsiooni oma.” Ta märkis, et 1945. aastal Rootsis sündinud Männikule pole kohane ja aus topeltkodakondsust ette heita. “Ma ei näe siin probleemi.”

    Topeltkodakondsuse seadustamine nüüd kujutab Eestile, arvestades meie erakordselt suurt välispäritolu elanikkonna ja Vene Föderatsiooni kodanike arvu, selget julgeolekuohtu, mis on eriti aktuaalne tänases geopoliitilises olukorras. Tuleb meeles pidada, et kodakondsus ei anna mitte ainult õigusi, vaid paneb ka kohustusi. On täiesti vastutustundetu tekitada olukorda, kus näiteks nii Eesti kui Vene kodakondsust omavad inimesed saavad kriisi korral valida, kummale riigile nad lojaalsed on.

    Vasta
    • 7. aug. 2018 kell 18:49
      Permalink

      Lugupeetud Henn Põlluaas,

      Võiksite siiski kogu artikli ära tuua. EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme ütles, et põhimõtteliselt on topeltkodakondsus siiski vale. “Põhjendatud oli see 1990. aastatel, kui polnud kindel, mis Eestist saab, kuid inimesed, kel on topeltkodakondsus, peaks mõne aja jooksul ikkagi valiku tegema. Nende hulgas ka Jaan Männik,” lisas Helme.

      Seega on EKRE seisukohad selgelt paindlikumaks muutunud. “Käituge me sõnade, mitte tegude järgi”. Kui te soovisite, et Valdo Randpere ja Imre Sooäär topeltkodakondsuse pärast riigikogust lahkuksid siis nüüd kandideerib teie ridades riigikokku topeltkodakondsusega inimene.

      Vasta

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga