Lastekaitse Liit: kas laste jälitamine on meie riigis tõesti võimalik?

Eelmisel nädalal lahvatas skandaal, kui Õhtuleht avaldas loo Mailis Repsi ametihüvede võimalikust kuritarvitamisest. Mitmed valdkonna ekspertide sõnul oli aga küsitav Õhtulehe otsus kasutada loos Mailis Repsi laste pilte.

Lastekaiste Liidu juhataja Varje Ojala sõnul tekitas temas õudu Mailis Repsi sotsiaalmeediapostitus, kus endine minister kirjeldab, kuidas tema alaealisi lapsi jälgiti ja pildistati. Eesti Uudised avaldavad Lastekaitse Liidu pöördumise täies mahus.

Viimastel päevadel on kütnud kirgi juhtum, kus Õhtulehe ajakirjanikud jälitasid haridus- ja teadusminister Mailis Repsi lapsi ning jäädvustasid nende igapäevaseid tegevusi. Ajakirjandusliku uurimuse nime kandnud loo kajastamisel on laste fotode kasutamine ebaeetiline ja lapse õigustega vastuolus. Lastel on õigus eraelu puutumatusele, mistõttu nende sissetoomine loos, mis tegelikult ei räägi lastest, on põhjendamatu.

”Lapsevanemana tekitab minus õudust asjaolu, mida lugesin Mailis Repsi sotsiaalmeedia postitusest, kuidas tema lapsed on märganud, et neid jälgitakse ja pildistatakse. Kas see on meie riigis tõesti võimalik?” kommenteeris Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala.

Antud juhtumit oleks saanud kajastada ka ilma lapsi sellesse kaasamata. “Väide, et laste fotod olid hägustatud ja nad ei ole äratuntavad, kõnealuses kontekstis ei päde, kuna lapsed on ilmselgelt tuvastatavad,” lisas ta.

ÜRO lapse õiguste konventsioon, millega Eesti Vabariik ühines 1991. aastal, sätestab, et igasuguste otsuste tegemisel peab lähtuma lapse huvidest. Laste kajastamist meedias tuleb alati põhjalikult kaaluda ning hinnata selle reaalset vajadust, pannes esikohale lapse huvid. Loa lapse pildistamiseks või filmimiseks annab lapsevanem.


Sündmuste ajajoon

Eelmisel nädalal teatas Haridus- ja Teadusminister Mailis Reps, et astub ametist tagasi.

Enne seda palus Justiitsminister Raivo Aeg anda prokuratuuril õiguslik hinnang, kas Õhtulehe poolt loo kirjutamise käigus läbi viidud laste jälitamine on seadustega kooskõlas või mitte.

Täna saatsid erameedia esindajad aga peaminister Jüri Ratasele pöördumise, milles süüdistatakse justiitsministrit ajakirjanduse ähvardamises.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga