Jälle kriis? Keskerakonna juhatus arutab erakorraliselt juhtimiskriisi valitsuses

Keskfraktsiooni esimees Jaanus Karilaid ütles ERRile, et valitsuses on juhtimiskriis. Foto Tairo Lutter, Postimees

Energia-, tervise- ja julgeolekukriisi tingimustes jätkub ka kriis koalitsioonierakondade vahel. Pärast tänast valitsuskabineti istungit teatas Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid, et Keskerakond koguneb erakorraliselt juhtkonna tasandil arutama taas valitsuses tekkinud juhtimiskriisi.

Karilaid ütles ERR-ile, et kuna valitsuses on tekkinud erinevad arusaamad koroonapassi kaotamise küsimuses, tuleb olukorda erakonna juhtkonna tasandil arutada.

Peaminister Kaja Kallas teatas aga pärastlõunal, et meetmete ulatuslikumaks leevendamiseks oodatakse tervise- ja tööminister Tanel Kiigelt konkreetseid ettepanekuid ja tegevusplaani. “Terviseministri ülesanne on anda inimestele kindlus, et on olemas sisuline tegevuskava ka juhuks, kui epidemioloogiline olukord läheb hullemaks, ja ta võtab sisulise ja poliitilise vastutuse,” kirjutas Kallas sotsiaalmeedias.

Keskerakonna esimees Jüri Ratas lausus alles mõned nädalad tagasi ERRile, et valitsuses on tegemist juhtimiskriisiga. Kuigi Reformierakondlased eitasid probleemi on probleemid koalitsioonipartnerite vahel selgelt nähtavad.

Piirangute hoidmise ja leevendamise teemal on lahti läinud terav avalik debatt. Isamaa esimees Helir-Valdor Seeder kirjutas täna, et tänases olukorras oleks mõistlik piirangud ja COVID-tõendi nõue kaotada.

Seederi sõnul tuleb piirangud piirangute endi pärast tuleb lõpetada. “Teadusnõukoja juht Toivo Maimets on tõdenud, et COVID- tõend sellisena nagu ta algselt loodi praegu enam ei toimi. Sama on öelnud ka Teadusnõukoja endine juht Irja Lutsar. Samal ajal ei ole valitsus suutnud astuda ühtegi sammu piirangute leevendamiseks,” kirjutas ta.

Seeder lisas, et haiglate koormus püsib stabiilsena, kuid COVID-tõendi nõudmine koormab hoopis kunstlikult tervishoiusüsteemi, sest inimesed pöörduvad tuhandete kaupa tervishoiutöötajate poole enda testimiseks.

Lisaks tõi ta esile meid ees ootavad probleemid.  “Näeme kuidas ühiskonnas püsivad ja kasvavad pinged. Veebruarist lõppeb kümnete tuhandete inimeste COVID-tõendi kehtivus. Need inimesed lisanduvad juba sadadele tuhandetele mittevaktsineeritutele. Seega on meil sadu tuhandeid inimesi, kes on ühiskondlikust elust ära lõigatud. Näeme ka seda, et osa ettevõtlussektorist on juba kaks aastat piirangute tõttu kannatanud – olukorra muudab nende jaoks veelgi keerulisemaks energiakriis. Kui eksperdid ütlevad, et COVID-tõend ei täida oma eesmärki siis ei ole mõtet ka ettevõtjaid enam kauem piirata. Seega on ainuloogiline lahendus piirangud ja COVID- tõend riigisiseselt kaotada,” kirjutas Isamaa esimees.

 

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga