Uuel nädalal algab koduõppe-ajastu

Kas Eestimaa pered on valmis selleks, et lapsed jäävad koduõppele? Küllap on, usuvad vastutustundlikud pered. Foto: Aare Lepaste

12. märts on seoses COVID-19 viirusega levikuga Eestis toonud kaasa valitsuse resoluutsed otsused. 16. märtsist on kõik Eesti koolid suletud, otsustas valitsuse kriisikomisjon. Samuti kehtestatakse uuesti piirikontroll.

Haridusminister Mailis Reps kinnitas “Aktuaalsele kaamerale” antud intervjuus, et 16. märtsist on suletud kõik koolid, huvikoolid, kutsekoolid, ülikoolid. See tähendab, et õppetöö viiakse ümber kodu- ja kaugõppele.

Kagu-Eestis tegi 12. märtsi ennelõunal konkreetse otsuse Võru Linnavalitsuses kogunenud kriisikomisjon, teatades vastutustundlikult, et ennetava meetmena on 17. märtsini suletud kõik Võru linna koolid, lasteaiad, huvikoolid, erahuvikoolid. Vähemalt järgmise nädala lõpuni jääb suletuks ka Rosmal tegutsev Johannese Kool ja Lasteaed. Põlva noorim, Jakobi Kool, otsustas samuti varakult, et ennetava meetmena minnakse 16. märtsist üle e-õppele.

Repsi sõnul jäävad lasteaiad esialgu avatuks, kuid valitsus soovitab vanematel võimalusel lapsed koju jätta, vahendas „Aktuaalne Kaamera“. Edasi vaadatakse lasteaedade lahti hoidmist juhtumipõhiselt.

Minister selgitas ERR-ile, et kriisikomisjoni otsus kehtib seni, kuni olukord normaliseerub, kusjuures iga kahe nädala tagant vaatab valitsus üle, kas seda on vaja jätkata või mitte. Repsi sõnul on põhimõtteliselt otsustatud, et suursündmusi piiratakse, koolid pannakse kinni, piiridel kehtestatakse uuesti kontroll. Vaidlus komisjonis käib juriidiliste nüansside ümber.

“Eriolukorda Eesti Vabariigis pole mitte kunagi kehtestatud ja see on eriline olukord. Lihtsalt tegelikkuses on küsimus põhiseaduse tõlgendamise ümber, aga ma julgen teile öelda – otsus on tehtud põhimõtteliselt juba ära,” lisas minister.

Piirikontroll ei tähenda piiride sulgemist

Piire kinni ei panda, aga piiril peavad inimesed täitma ankeedi selle kohta, kust nad tulevad. Ka reisilaevaliiklus jätkub, kuid ka sadamates küsitakse reisijailt dokumente ja seetõttu võivad seal protseduurid viibida.

Valitsus ei ole esialgu plaaninud kaubanduskeskuste sulgemist. Küllap asuvad keskused aga ise oma tegevust korrigeerima. “Tõenäoliselt me paneme sinna suurematele kogunemistele ka piirangud peale,” lisas minister Reps „Aktuaalsele Kaamerale“.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga