Isamaa: rahvastikukriisi lahendamine vajab selget plaani

Foto: Eesti Uudised

Isamaa fraktsioon saatis sotsiaalkaitseminister Signe Riisalole arupärimise rahvastikukriisi teemal.

Eesti rahvaarv vähenes mullusega võrreldes 1629 inimese võrra. 1. jaanuari seisuga oli rahvaarv 1 328 439. Statistikaameti juhtivanalüütik Terje Trasberg on välja toonud, et kõrge suremus ja viimaste aastatega samale tasemele jäänud sündimus tingisid negatiivse loomuliku iibe. Sellele lisandus positiivne rändesaldo, kuid isegi sellele vaatamata Eesti rahaarv langes. Augustis kogunes esimest korda sotsiaalkaitseministri rahvastikupoliitika valitsuskomisjon, kuid on teadmata, milline on aga ministri visioon ja võimalikud meetmed sündimuse suurendamiseks, küsitakse arupärimises.

Arupärimise esitanud Viktoria Ladõnskaja-Kubitsa sõnul hakkas mõne aasta eest poliitilistes koridorides valjult kõlama termin „demograafilise allakäigu spiraal“, mis kujutas endast sünnitusealiste naiste arvu vähenemist. „See tähendab, et puht numbrites sündivate laste arv väheneb ja annab halva väljavaate tulevikule. Veel paar aastat tagasi olime juba „spiraali äärel“, kuid äkki vaataksime nüüd värskele statistikale uuesti otsa?“ osundas Ladõnskaja-Kubits. „Aeg selles küsimuses mitte ei tiksu, vaid lendab ning murekohaks ei rohkem ega ka vähem kui põhiseaduse peamine säte: rahva säilitamine,“ märkis ta.

Isamaa fraktsiooni aseesimees Priit Sibul lisas, et valitsuselt ei ole tulnud ühtegi otsust perede turvatunde suurendamise osas. „Me ei ole kuulnud midagi lasterikka pere toetuse ajakohastamisest või indekseerimisest. Samuti ei ole valitsus ümber vaadanud esimese ja teise lapse ning üksikvanema toetusi. Vajalik on teada, kas nendes olulistes küsimustes plaanitakse samme astuda või mitte,“ märkis Sibul.

Aasta tagasi lõpetati Riigikogu rahvastikukriisi probleemkomisjoni tegevus ning likvideeriti  rahvastikuministri koht. Nende otsuste selgituseks toodi väide, et edaspidi hakkab rahvastikupoliitika koordineerimisega tegelema sotsiaalkaitseminister. Seega on ministri vastutus luua ja tagada vajalikud tingimused ning kõrvaldada takistused, mis ei võimalda Eesti peredel saada nii palju lapsi kui nad sooviksid, seisab arupärimises.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga