Sotsiaaldemokraat Lauri Läänemets ja reformierakonlasest Kristen Michal hõõruvad rahulolevalt käsi: politsei eemaldas Lihula samba veoauto kastist, aga küsimusele, miks, tuleb neilt vastuseks mitmeid ähmaseid versioone.

Esiteks, seal võis olla natsisümboolikat, väidetakse meile, aga nüüd hindavat seda Tartu Ülikooli semiootikud. Võib-olla ikkagi polnud natsisümboolikat – kuigi hea soovmõtlemise korral oleks see sinna muidugi kergesti lisatav.

Teiseks, samba uus asukoht olla sõidutee pealt möödasõitjatele silmaga haaratav. See võivat ju kedagi ärritada. Lisaks veel pakutakse välja põhjendus, et võib-olla hakkavad sinna tulevikus voorima natsisümboolikaga tegelased, kes elavad mingis omapärases ajaloomullis. Selge see, et natsisümboolika sümboliseerib surmalaagreid, tapmisi ja jõhkrat hävitustööd. Kuid selge on ka see, et kõike seda sama sümboliseerib eestlastele ka viisnurk, ja eriti irvitavalt mõjub, kui seda ümbritseb aupaklik võidupärg.

Üks selline punaviisnurk on Eestimaa pealinna avaliku ruumi südames, Stockmanni vastas elumaja katusel. Kõigile silmaga hästi hoomatav – lausa foori taga oled sunnitud seda nägema. Näeme meie, aga ka lennujaamast saabuvad külalised – riigi visiitkaart missugune!